COACH

A coaching egy jelen, és jövő fókuszú módszer, amely lehet egyéni és csoportos.

Számos fajtája létezik, például:

  • life coaching: ami a magánéleti témákat érinti
  • business coaching: ami munkahelyi, szervezeti sajátosságokat helyez a fókuszba
  • executive coaching: ami kifejezetten felsővezetőknek szól
  • skill coaching: ami készségfejlesztésre irányul
  • target coaching: ami egy célzott területre irányul

Akkor tud jól működni, ha egy konkrét problémát szeretne megoldani, fejleszteni szeretné kompetenciáit, változás előtt áll, elakadt. Ön választja meg a beszélgetés fókuszát, én pedig leginkább kérdéseket teszek fel, és figyelmesen hallgatok. Ez segíti, és támogatja önt abban, hogy világosan lásson, és cselekvésre serkentse. Vannak olyan élethelyzetek, és olyan problémák, amelyek nem kívánnak hosszas munkát, ugyanakkor szükség van valami újra, ami kimozdít, előrevisz, akkor a coaching jó megoldás lehet.

Jellemzően munkahelyi problémák vonatkozásában, karrierrel kapcsolatos témákban a coaching, mint módszer gyakori és eredményes, lehet ötvözni különböző más módszerekkel. Számos vállalatnál, szervezetnél alkalmaznak coachot, hogy támogassa a munkavállalókat a fejlődésben, változásban. Olyankor a vállalat a szponzor, ami azt jelenti, hogy az ő szempontrendszerei fontos szerepet játszhatnak a célmeghatározásban. Ha magánemberként megy coachhoz, akkor ön a szponzor, vagyis az ön által meghatározott témák, célok vannak a középpontban.

Hogy hány alkalomra van szükség, milyen időközönként, az függ a témától, problémától, azonban kiszámítható folyamatról van szó, az elején egy coaching tervet alakítunk ki, amely mentén haladunk.

Több módszerrel dolgozom, rugalmasan alakítom a személyiséghez és a problémához. Szeretek pszichológiai módszereket és eszközöket is használni a coachingban, például a tranzakcióanalízis, mert rövid idő alatt jelentős felismerésekhez vezeti ügyfeleimet, segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel a problémával kapcsolatban.