sikerességMeg tudod fogalmazni, hogy mit akarsz az életben?

Jó, ha tudjuk, mit akarunk az életben. Legalább egy szakaszában. Jó tudni, mivel rendelkezünk itt és most, kik vagyunk, mit csinálunk, hogyan élünk. Olyan életet élünk-e, amely értékeinkkel egyezik, összhangban vagyunk-e saját magunkkal? Tudjuk-e, mit akarunk most, és mit szeretnénk a jövőben? Értékeljük-e, amink van, szeretjük-e az életünket, és vajon eltölt-e izgalommal, hogy elérjük azokat a célokat, amiket kitűztünk?

Érted már, miért van szükség arra, hogy tudd, mit akarsz az életben?

Azt is fontos megfogalmazni, hogy mit nem akarsz. Azt is tapasztalhatod, hogy amit régen nem akartál, azt most akarod, és fordítva. Mert változunk, és ezzel az igényeink, céljaink is változnak. És ez jó így, mert a változás életünk része.

Új nyelvet tanulnál? Eljárnál táncolni? Sportolni szeretnél, vagy új készségeket elsajátítani? Idővel sokkal tudatosabbak, érettebbek leszünk, jobban értjük kik is vagyunk, mit is akarunk. Nyitottabbak leszünk, vagy legalábbis a lehetőség adott, hogy felfedezzünk új dolgokat, új életstílust, új karrier utat, és egyáltalán, egy új Ént.

Ne érezd azt, hogy amit 10 évvel ezelőtt kitűztél magad elé, aszerint kell élned az életed további részét. Gondolok itt arra, hogy kitűzted, X cégnél fogsz dolgozni Y pozícióban, és ez régi vágyad volt. Azonban a valóság az, hogy az élet X cégnél nyomorúságos, tele vagy stresszel és frusztrációval, megrekedtél, és nem tudsz előrelépni vagy kilépni a helyzetből. Vagy korábban férjhez mentél/feleségül vetted életed szerelmét, és a valóság az, hogy benne maradtál egy mérgező kapcsolatban. Ilyenkor egy érdekes, új cél megoldás lehet, érdemes kitűzni és kipróbálni.

De ahhoz, hogy kipróbálj mást, ahhoz, hogy változtass, hitre van szükséged. Mégpedig hit önmagadban, hit a képességeidben. Mert a környezet egyik alapvető jellemzője, hogy visszahúz: “Jó lesz neked így, mi sem élünk másképp”. Ismerős?

Mennyi bátorság és hit van benned?

Nem vagy örök életre kötelezve dolgokhoz, főleg, ha azok ártanak neked, és nem érzed magad jól. Ha ezt érzed, valami hiányzik, akkor eljött az ideje, hogy megszabadulj tőlük, és változtass. Fontos, hogy ne legyél türelmetlen, szigorú önmagaddal! Ne tölts azzal időt, hogy azon rágódsz, nem vagy elég; nincs elegendő tudásod, tapasztalatod, erőd. Csak láss neki, és kezdd el! Hidd el, elég okos vagy, elég ügyes, és egy különleges, egyedi lény, aki önmaga tudja, mi jó neki; nem kellenek ehhez megmondók.

Sok hihetetlen személyiséggel dolgozom együtt munkám során. Rossz látni, ahogy többen küzdenek a mindennapokban, mert érzik a feszültséget, a között, hogy hol vannak most, és hová szeretnének eljutni. Azonban ahhoz, hogy elérjünk oda, ahova szeretnénk, tudnunk is kell, hova akarunk menni. Emlékszem, az Alice Csodaországban című filmben van egy jelenet, amikor az útelágazásnál felmerül a kérdés: “Merre szeretnél menni?” A válasz: “Nem tudom”. “Akkor neked teljesen mindegy, merre mész.” Ha nem tudjuk, merre akarunk menni, akkor akár a világ legjobb útja is előttünk állhat, nem fogjuk értékelni.

Az, ha nem tudjuk, mit akarunk az életben, visszafoghat bennünket. Ahogyan az is, ha tudjuk, mit akarunk, de nincs elegendő önbizalmunk, hitünk, hogy véghezvigyük.

  • Ha elégedetlen vagy, ha boldogtalan vagy, ha jobb életre vágysz, mi tart vissza?
  • Mi az oka, hogy egy helyben állsz?
  • Milyen indokaid, kifogásaid vannak, hogy továbblépj?
  • Mi az a megbújt hit, ami azt mondja neked, hogy jó ez így, még akkor is, ha boldogtalan vagy?

Ha úgy érzed persze, hogy van elegendő indokod, hogy maradj a régi helyzetben, nem éri meg egy boldogabb, másabb életet kipróbálni, akkor tedd azt! De ha úgy érzed, semmilyen indok, kifogás nem tarthat vissza az újtól, és szeretnél egy boldogabb, jobb életet, akkor kezdd el! Kezdd el most azonnal! Dönts, határozd el magad, és tarts ki a döntésed mellett! Gondold végig, írd le, mit szeretnél, mit nem szeretnél, miben leled örömöd, miben nem – és csináld!

Boldog új évet, boldog új életet!

Sárkány Anita