Mi az önbizalom? Mi jut eszedbe róla? Sokaknak az önbecsülés, a magabiztosság, a siker, és szó szerint, annak a képessége, hogy mennyire bízunk önmagunkban. Megkérdeztem másokat, nekik mit jelent, érdekes, a férfiak leginkább a cselekvőképességre, sikerességre asszociáltak, a nők a hitrendszerre, önértékelésre, a gyerekek pedig egyszerűen értelmezték: “hát meg tudom csinálni, amit akarok”.

Számos értelmezése, definíciója létezik, legegyszerűbben fogalmazva saját képességeinkbe, tehetségünkbe vetett bizalom. Mennyire vagyunk biztosak saját ítéletünkben, döntéseinkben. Kapcsolatban van az önszeretettel, önértékeléssel, önbecsüléssel, önhatékonysággal. Szoros összefüggést mutat a teljesítménnyel, kudarcélménnyel, a gondolkodásmóddal. Különböző fronton támadhat: “Nem merem megpróbálni”, “kétségeim vannak”, “félek”, “hezitálok”, tehetetlen vagyok”, “csúnya vagyok”, “kövér vagyok”, nem vagyok elég okos”, “nincs sikerem a nőknél/férfiaknál”, “biztos kinevetnek”, “a másik autót kellett volna megvennem”, “nem vagyok elég jó”.

Önbizalommal eredendően rendelkezünk. Gyerekként nincsenek belső gátlásaink, kicsiként még önfeledten táncolunk, énekelünk, és annyi mindent kérünk a Mikulástól, Jézuskától, mert hisszük, meg is kapjuk, az jár nekünk. Aztán különböző élmények érnek bennünket, amit lefordítunk, értelmezünk magunknak, kialakítunk rá válaszokat, megbirkózunk a magunk módján az élet adta helyzetekkel. Előjönnek az elfogadással, megfeleléssel, teljesítménnyel kapcsolatos dolgok, és a környezettel való kapcsolatunk során kialakulnak a gátlások, a “nem vagyok elég” érzés.

Ne keverjük össze az önbizalmat az “egóval”, a “nagyarcúsággal”, a határozott fellépéssel, a magabiztossággal. Vannak, akik azt mondják, ez nem is készség, nem is érzelem, hanem kompetencia. Fejleszthető. Mint az izom. Edzünk, sportolunk, az izmaink pedig növekednek.

Önbizalomról többnyire akkor beszélünk, ha nincs. Önbizalom nélkül nehéz boldognak és nyugodtnak lenni. Akkor jó, ha belülről fakad, és elsődlegesen nem más pozitív visszajelzéseiből táplálkozik. Az törékennyé, kitetté tesz bennünket, és droggá válhat. Ha nincs, súlyos összeomlás, megvonási tünetek jelentkezhetnek. Önbizalomhiányunkat a környezet is megérzi. Gyakran kérdezik, mit csináljak, hogy látszódjon, van önbizalmam? A válasz egyszerű, legyen önbizalmad. Az “úgy csinálni, mint” nem működik, a belső feszültség megmarad, és lehetnek olyan helyzetek, amikor lelepleződhetünk. A túlkompenzálás sem szerencsés, ideig-óráig talán működhet, de nem egy hosszútávú stratégia.

Ha nincs önbizalom? Érdemes szakemberhez fordulni, aki segít kibogozni a szálakat, mi táplálja az önbizalomhiány érzését. Számos technika, terápiás módszer áll rendelkezésre, ami segít megérteni önbizalomhiányunk okait. Önbizalommal élni jó, mert alapvetően határozza meg az életünket, kihatással van a mindennapokra, kapcsolatainkra, munkánkra.