Azt mondják, a találkozás első pillanatában eldöntjük, hogy kedvelünk-e valakit vagy sem.

Ősi ösztön, hogy az első pár másodpercben egy idegenről eldöntjük, igen vagy nem, veszélyt jelent-e számunkra vagy sem, és ez mindenkinél automatikusan bekapcsol. A szem kiemelt érzékszerv, és a legnagyobb százalékban annak hiszünk, amit látunk.

Az interjún, ahogy belépünk az interjúszobába, ahogy mozgunk, testünkkel jelzéseket adunk, máris megalapozzuk a rólunk alkotott benyomást.

Így az interjúztatóknak már az interjú megkezdése előtt van egy benyomása rólunk. Rögtön látják, mit viselünk, milyen érzelmi állapotban vagyunk, mennyire vagyunk energikusak, mennyire tudjuk kezelni érzelmeinket, érzéseinket.

Természetes, hogy izgulunk, téthelyzetben sokan érezhetnek feszültséget, zavart, ám ez ronthatja teljesítményünket. Amy Cuddy kutatásaiban arra a következtetésre jutott, hogy magabiztos testhelyzetet felvenni még olyan esetekben is, amikor nem érezzük magunkat feltétlen magabiztosnak, befolyással lehet az agyunk tesztoszteron és kortizol szintjére, hatással lehet sikereink esélyére is. Megváltoztatja, ahogy magunkat látjuk, és ez a visszahatás megváltoztathatja a kimenetét egy-egy helyzetnek.

A jó hír az, hogy testbeszédünket odafigyeléssel, önismerettel befolyásolni tudjuk. Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk, melyik mozdulatunk mit vált ki a másikból, és mások mozdulatai ránk milyen hatással vannak. A testbeszéd értelmezésénél természetesen vannak szabályok, és nem is ragadhatunk ki egy-egy mozdulatot, amiből aztán messze menő következtetéseket vonunk le, azonban ahogy írtam, az első benyomást azt mindenki kialakítja, anélkül, hogy testbeszéd kutató lenne.

Néhány tipp, amit NE TEGYÉL, ha nem akarod elszalasztani a lehetőséget.

  1. Figyelj a KÉZFOGÁSRA ! Ez egy olyan alap, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. NE domináld túl a másik felet, ne szoríts rá a másik kezére, és ne is legyen túl gyenge. A kézfejed semmiképpen ne legyen felül, próbáld úgy tartani, hogy oldalt találkozzanak a tenyerek, igyekezz partneri viszonyt kialakítani.
  2. NE ÜLJ KARBA TETT KÉZZEL. Olyan sokan ellenkeznek, amikor ezzel a tartással szembesítik őket, “nem is vagyok zárkózott”, “nem azt akartam érzékeltetni”, azonban a másik oldalon kivétel nélkül úgy értelmezik, hogy elzárkózol, védekezel, és az érdeklődés hiányát is feltételezhetik. Én magam is szeretek időnként összezárt karral állni, biztonságot, védelmet ad, és kényelmes, de társas helyzetekben, főleg állásinterjún kerüljük el a használatát. Kutatások alátámasztják, hogy aki összezárt karokkal ül, az az informácót sokkal kevésbé fogadja be.
  3. NE TARTS TÁRGYAT az öledben. Ha idegesek vagyunk, hajlamosak vagyunk játszani vele, ami eltereli a figyelmet, és láthatóvá is teszi idegességünket.
  4. NE tarts hosszú ideig SZEMKONTAKTUST az interjúztatóval, és ne is kerüld el, igyekezz egyensúlyt tartani. A jó kapcsolat kialakításához a beszélgetés alatt 60-70%-ban kell találkozni a tekintetnek.
  5. NE GESZTIKULÁLJ túl hevesen. Figyelj a karmozgásra, melyet be fog határolni az adott környezet is természetesen, de igyekezz ne túl magasra vinni. Ha teheted, mellkas és has között tartsad, ezzel bizalmat tudsz kialakítani, nyomatékosítani a mondandódat.
  6. NE LÓGASD A KEZEIDET, mert automatikusan odaviszi a tekintetet, és testtartásod is könnyen összezuhanhat.
  7. NE PISZKÁLD a hajadat, orrodat, füledet, sőt az egész fej, arc piszkálását, érintését próbáld elkerülni. Ezek a hazugsággal, információk elhallgatásával, bizonytalansággal hozhatók összefüggésbe, és jobb az első találkozó alkalmával ezt elkerülni.
  8. NE MENJ a másik SZEMÉLYES TERÉBE. Tarts megfelelő távolságot, és interjú közben is figyelj a testhelyzetedre, ne fészkelődj, ne válts pozíciót túl gyakran, mert annak szintén jelzés értéke van.

És hogy mit tegyél egy interjún, amivel növelheted esélyedet? Azt a következő cikkből hamarosan megtudhatod.

Sárkány Anita