karriermenedzsment előrelépésÚgy érzed itt az ideje az előrelépésnek? Szeretnél magasabb pozícióba kerülni, láthatóvá válni a munkahelyeden? Tudd meg, hogyan érdemes csinálni!

Lehet, hogy eszedbe jut az iskolában a tanár néni, tanár bácsi kedvence, aki állandóan jelentkezik, mindig mindent tud, és csak nagyon ritkán segít másoknak, mert mindent magának akar. Hát ez hasonlóan működik a munkahelyen is. Érvényesülhetsz úgy is, hogy ezzel nem kergeted az őrületbe munkatársaidat. Persze itt többen felszisszenhetnek, hogy ez szép, de mégis miért azok kapják a magasabb pozíciót, akik jobban hízelegnek a főnöküknek? Ezzel egy másik bejegyzésben részletesen foglalkozom, de most egy lehetséges válasz az lehet, hogy ezek a főnökök szeretik, ha dicsérik őket, ettől jobbnak és értékesebbnek érzik magukat, kell nekik az olyan ember, aki szolgálja az aktuális igényeiket. Sok nárcisztikus vezető élhet ezzel, de ez mérgező, hosszú távon senkinek sem jó. Most nézzünk néhány egyszerű lehetőséget, ami ennél egészségesebb, és mindenki eszköztárában benne van.

Kezdeményezz – ne várd meg, míg megkérnek

Sok fejlesztő programot vezettem már, és szinte mindenhol előkerül, hogy “de nekem ezt nem mondták”. Sokan várják a jól meghatározott feladatokat, sőt azt is, hogyan kellene elvégezni őket. Amikor megkérdezzük egy-egy program során, mire szeretnének megoldást a résztvevők, szinte kivétel nélkül azt látjuk, hogy konkrét receptet szeretnének problémáikra. Mondd meg, hogyan viselkedjek, hogy előléptessenek; mondd meg, mit csináljak, ha a főnököm kiabál; mondd meg, hogyan keressek havi egymillió forintot; mondd meg, hogyan kezeljem a nyomulós munkatársaimat. Sokan tőlem is tuti recepteket várnak. Pedig az a helyzet, hogy tuti recept nem létezik – pláne, ha ezt más mondja meg neked. Igen, ez pedig azt jelenti, a felelősség, a kezdeményezés a te kezedben van. Élj a lehetőséggel, nálad jobban senki nem ismeri a körülményeket. Vedd észre például, hogyan tudnál segíteni a főnöködnek. Egy összefoglaló a megbeszélésen, egy plusz információ az ügyfélről, egy klassz kimutatás vagy prezentáció? Mindenki szereti, ha megkönnyítik a munkáját, nem pedig extra feladatokat generálnak számára.

Legyél egyértelmű – mondd el mit szeretnél

Igen, ez ilyen egyszerű. Sokszor természetesnek vesszük, hogy ami nekünk fontos, azt mások is ugyanúgy látják. “Minek mondjam el, nem akarom, hogy azt higgye, nyomulok”; “á, én nem reklámozom magamat”; “ő a főnököm, neki ezt tudnia kell”; “jól dolgozom, mindent megcsinálok, biztos látja”, és számos hasonló példát mondhatnék még, amiket rendszeresen hallok. De ahelyett, hogy hallgatásba burkolózunk, vagy tanár néni és tanár bácsi kedvence módjára viselkedünk, egész egyszerűen elmondhatjuk, mit szeretnénk elérni, milyen tervünk, karriervágyunk van. Nem kell megvárni az éves értékelő beszélgetést (ahol van ilyen), egy rövid megbeszélés alkalmával határozottan elmondhatod, mit szeretnél. Egy jó főnök értékeli ezt, mert megkönnyíti az ő munkáját is, és biztos forrásból tudja, hogy mire vágysz. Azonban nagyon figyelj arra, hogy ez kétoldalú kommunikáció legyen, ne azt érezze a másik fél, hogy követelsz, sarokba állítod, kellemetlenséget okozol. Kérdezd meg, ő hogyan lát téged, vond be, mit lát erősségednek, és milyen fejlesztést javasol, hogy elérd karriercélodat. Ha pedig nem tudja munkahelyed azt az előrelépést biztosítani, amit szeretnél, azt is jó idejében tudni.

Legyél látható

Nem kell ahhoz vezetői beosztásban lenni, hogy vezetőként viselkedjünk, és láthatóak legyünk a munkahelyünk mindennapjaiban. Ha belegondolunk, mindenki vezető a maga módján, hiszen magunk vezetjük az életünket, menedzseljük mindennapjainkat, és az élet számos területén kell helyt állnunk. Nem attól válik valaki vezetővé, ha kinevezik. Ragadjunk meg minden alkalmat, hogy mi irányítsuk karrierünket, hogy befolyással legyünk másokra, vállalati folyamatokra. Keresd a lehetőségeket, ahol meg tudod mutatni képességeidet, és élj vele. Ha látja a főnököd, ha látják mások, mi van benned, mire vagy képes, akkor máris nagy lépést tettél meg karriered előmozdítása érdekében.

Sárkány Anita