Állásinterjú

Sok pályázatot küldtél már, és örülsz, hogy végre megcsörren a telefon, behívnak állásinterjúra vagy egy telefonos interjút készítenek veled? Korábban írtam már, hogy mit érdemes elkerülni egy állásinterjúnál a testbeszédünkben, annak érdekében, hogy ne szalasszuk el a lehetőséget.

Most pedig néhány olyan tippet osztok meg, hogy mit csinálj egy interjún, ha szeretnél tovább jutni a kiválasztási folyamatban. Lehet, hogy ezek banálisnak tűnnek elsőre, vagy egyszerűnek, de az utóbbi hónapok intenzív interjúztatása után tényleg úgy érzem, ezekkel az egyszerű, alap dolgokkal is érdemes foglalkozni, mert erős befolyással bírnak. Nem kell sok ahhoz, hogy jó benyomást keltsünk, felkeltsük mások érdeklődését, bizalmi légkört tudjunk kialakítani, vagy épp ellenkezőleg. Számos pozíciót nem tudnak a cégek betölteni, és nem csupán azért, mert nem találnak szakmailag megfelelő jelöltet. Sőt, sok esetben azt is mondhatnám, a szakmai kompetencia egy dolog, inkább a hozzáállás, a személyiségfaktorok játszanak döntő szerepet. Az első benyomás, a bizalom kialakítása, a kapcsolódás milyensége másokhoz nagyon meghatározó.

Gondold végig, te kikkel dolgoznál szívesen, mit sugározzon az az ember, akivel egy szobában szeretnél ülni a munkahelyen? Milyennek tűnjön, milyen legyen? És te milyen vagy?

A tippek:

1. Ülj egyenesen, húzd ki magad. Így jobban fogsz lélegezni, magabiztosabbnak tűnsz, testtartásod tekintélyt sugároz, olyan benyomást kelthetsz, aki tudja mit akar, és hisz magában, képességeiben.

2. Fejezd ki az érdeklődésedet (persze, ha érdekel az állás, és szeretnéd megkapni a pozíciót) úgy, hogy pozitív arckifejezést, testtartást használsz. Pl. bólints, vagy mosolyogj. A mosoly a telefonos beszélgetésnél is fontos, sokkal kedvesebb, barátságosabb lesz a hangszíned. A pozitív, érdeklődő emberek fenntartják a beszélgetések lendületét.

3. Tarts megfelelő személyes távolságot. Ha túlságosan előre hajolsz, belemehetsz a másik személyes terébe, amit nem biztos, hogy jó néven vesz. Általában a kézfogásnál kerül sor az első olyan lehetőségre, amikor térben közel kerülhetünk az interjúztatókhoz, ügyeljünk arra, hogy a másik kezét ne húzzuk, vagy toljuk el túlságosan.

4. Ha többen interjúztatnak, figyelj arra, hogy mindenkivel tarts szemkontaktust, de ne vidd túlzásba, igyekezz az egyensúlyt megtartani. Megdöbbentő, hogy milyen sokan nem tudnak a másik szemébe nézni, kerülik a kapcsolódást, vagy egy-egy emberre többet figyelnek. Pl. ha feltételezik, valaki döntéshozó, hozzá többet beszélnek, melyet a többiek egész biztos észrevesznek, és negatív érzéseket generálhat.

5. Ha telefonos interjúd van, állj fel, húzd ki magad, a hangod így sokkal határozottabbá, magabiztosabbá válik, és az állás növeli az éberséget, jobban oda tudsz figyelni a beszélgetésre. (Ha otthon vagy, bármennyire is kényelmes, ne feküdjél hívás közben).

6. Ha nagyon izgulsz, lélegezz mélyen, igyál előtte sok vizet, és keveset mozogj. Ha izgulunk, mozgásunk összeszedetlen lehet, túlságosan is gesztikulálunk, játszadozunk tárgyakkal, kapaszkodunk valamibe, és ezzel bizonytalanságot kelthetünk a másik félben. A tapasztalatom az, ilyenkor az interjúztatók próbálják megfejteni, miért izgul ennyire a jelölt, és már önmagában ez a találgatás negatív érzéseket, gondolatokat generálhat.

7. Fordítsd a testedet (törzsedet) az interjúztató felé, ezzel is érdeklődést fejezel ki, kicsit meghajolva. Több kutató is egyetért abban, testünk iránya meghatározó, aki felé fordulunk, azzal nyitottabb a kommunikációnk, és érdeklődésünk is. Meglepő, hogy mennyire kiszámíthatóan hajlunk afelé, ami érdekel bennünket, illetve húzódunk el attól, amit visszataszítónak találunk. A törzs védelmezése sokat elárul mások komfortszintjéről.

8. Azért ne félj gesztikulálni, ez sokkal színesebbé tesz, felkelted mások érdeklődését, mondandódat megfelelő testtartással még nyomatékosabbá tudod tenni. Mozdulatainknak nagy hatása van a másikra: lenyűgözhet, motiválhat, nyomaszthat, demoralizálhat.

A kiegyensúlyozott testbeszéd magabiztosságot, tiszteletet és bizalmat kelt. Ha a testtartás negatív üzenetet közvetít, az rossz irányba befolyásolja az ember imázsát. Szívesebben hagyjuk magunkat meggyőzni olyan személy által, aki tekintélyt és kompetenciát sugall.

Ha érdekel ez a téma és szeretnéd magad kipróbálni különböző helyzetekben, itt tudsz érdeklődni speciális testbeszéd programunkról.

 

Sárkány Anita